Handelsbanken: Med konstant disruption er fleksibel bemanding essentiel
I Handelsbanken er fleksible medarbejdere en del af virksomhedens strategi for at imødekomme de pludselige og skiftende krav fra omverden. Banken har det sidste års tid løbende samarbejdet med Moments Finance-afdeling, der med stor brancheindsigt og erfaring med rekruttering af kandidater til den finansielle sektor hurtigt har leveret specialister til banken. Få indsigt i, hvilken værdi samarbejdet med Moment skaber, og hvordan banken kombinerer faste og fleksible medarbejdere.
Christian Eksten er HR Business Partner i Handelsbanken – en bank med rødder i Sverige og med 150 års historie i bagagen. Selv har han været tre år i banken, kommer med en lederbaggrund fra Forsvaret og rekrutterer løbende fleksible medarbejdere fra Moment.
Som mange andre brancher er banksektoren blevet disruptet i de senere år af teknologi, globalisering og andre tendenser, men også særligt af lovkrav som følge af sager om hvidvask og lignende. Det stiller naturligvis krav til en række nye processer, herunder hvordan man rekrutterer medarbejdere.
”Alt hvad der i dag hedder compliance er et utrolig dynamisk område, som hele tiden er i udvikling fremadrettet – men når der finder ændringer sted, er det også således, at vi skal se på det bagudrettet. Og netop dette aspekt gør blandt andet, at vi i høj grad gør brug af fleksibel arbejdskraft”, fortæller Christian Eksten.
En ny rekrutteringskanal opstår
For Christian Eksten giver det god mening at gøre brug af fleksibel arbejdskraft særligt i denne kontekst.
”Når vi får anlagt sådanne opgaver, så er er der nogle væsentlige parametre, der spiller ind. Vi kender typisk ikke opgavens omfang og varighed, og så skal vi i gang så hurtigt som muligt. Typisk retter vi så en henvendelse til Moment, der hurtigt stiller denne fleksible bemanding til rådighed”, fortæller Christian Eksten. Og han tilføjer, at det samtidig er en stærk rekrutteringskanal:
”Når vi rekrutterer fleksible medarbejdere, får vi også mulighed for at se kandidaterne an og ikke mindst vurdere, om de skal være en fast del af bemandingen fremover. Og så kommer de også med noget input udefra, som ofte er ganske givtigt. Sidst rekrutterede vi 14 fleksible medarbejdere hos Moment, hvor vi så endte med at fastansatte de seks. Det fungerer rigtig godt på den måde og er dermed også med til at udgøre en rekrutteringskanal for os”, fortæller Christian Eksten.
Klare regler mellem fleksibel og fast bemanding
Når man tilknyttes som fleksibel medarbejder i Handelsbanken er det ofte i et team med andre, der har lignende ansættelsesforhold og så med en teamleder, der er fastansat, men der er ifølge Christian Eksten også plads til fællesskaber på tværs af teams.
”Som fleksibel medarbejder har man typisk nogle andre opgaver end de fastansatte - og det giver derfor god mening af sætte de fleksible medarbejdere sammen i teams, men som de faste medarbejdere har de selvfølgelig nogle klare KPI’er, som vi måler på. De fleksible medarbejdere er også inviteret med, når der holdes diverse sociale arrangementer som fredagsbar og så videre, og det er vigtigt for os, at de føler, at de bliver en del af den kultur, vi har i Handelsbanken, og får den ind under huden”, fastslår han.
En af de 40 procent
En ny stor undersøgelse fra maj 2021 lavet af YouGov for Moment viser, at 40 procent af danskerne på et tidspunkt i løbet af deres arbejdsliv har arbejdet som vikar. Christian Eksten en af disse, men selv om han ikke bruger det aktivt, så ligger det måske implicit i hans ledelsesstil, at han også selv har prøvet at arbejde som vikar.
”På et tidspunkt i Forsvaret havde jeg orlov og valgte at tage et vikariat på lageret i Toptoy, så jo – jeg har også prøvet at arbejde som vikar, og ved hvordan det føles. Jeg bruger det ikke direkte, men det ligger nok i underbevidstheden, at jeg selv har mærket, hvordan det er at arbejde som vikar og ikke mindst, hvordan man gerne vil integreres i den virksomhed, man arbejder i”, siger han.